2. rész

2. rész

Az esküvő szervező célja és feladata…

Egy szervező leveszi a keresgélés gondjait a szerelmesek válláról, s miközben ő célirányosan összeszedi az ajánlott résztvevőket, a gerlepár feszültségek nélkül böngészheti a Pinterest oldalait elmerülve a szebbnél szebb díszletek kavalkádjában. A szerelmesek elmesélik, amit elképzeltek: környezetét és apró részleteit esküvőjüknek, melyek ismeretében egy jól felkészült tervező összeállít egy olyan játékosokból álló csapatot, akik szívvel lélekkel küzdenek a sikeres teljesítésért, mikor egy teljes napon egymás mellett állnak a pályán.

Fontos, hogy egy esküvőszervezőnek nem az a feladata, hogy saját elképzeléseit valósítsa meg. Elsődleges célja legyen, hogy szakértelmével és kitűnő szervezői készségével egy búra alá gyűjtse a pár álmaihoz leginkább illő helyszínt, fotóst, zenekart és mindent, amit a szerelmesek szeretnének, majd összehangolva a több résztvevős munkát irányítsa az eseményeket lépésről lépésre nemcsak az előkészületek, hanem a Nagy Nap folyamán is. Persze egy szervező akkor lesz jó abban, amit csinál, ha tanácsadásával és helyzetfelismerésével segít fontos döntéseket is hozni olyan helyzetekben, amikor a jegyesek váratlan, vagy épp szakértelmet kívánó helyzet elé kerülnek.

Az esküvőszervező, aki tudja, hogy az Igen Napján mikor kinek hova kell mennie és érkeznie időben ahhoz, hogy minden részlet a helyére kerüljön, pontos forgatókönyvet készít az esküvő napjáról, amit minden résztvevő együttműködőhöz időben eljuttat. Ez a szervező igyekszik olyan emberekkel körbevenni magát, akik megbízható szolgáltatókként a megbeszélt időpontban a megbeszélt helyen az elvárt és egyeztetett feladatot teljesíti.

Mikor eljön a Nagy Nap, a szervező jelenléte kulcsfontosságú lesz, hiszen ő az, aki egy személyben irányít és felügyel, megnyugtat és elhárít. Két lábon járó forgatókönyv, minden részletet ismer, közvetít a szolgáltatók és a jegyespár között. Ha ő nem lenne, valószínűleg a menyasszony vagy valamelyik közeli családtag igyekezne mindent kézben tartani.

Mielőtt esküvőszervezőként kezdtem dolgozni, sokszor vettem részt olyan esküvőn, ahol a menyasszony arcán inkább az aggodalom, semmint a boldogság jelei rajzolódtak volna ki. Folyton a szolgáltatók között rohangált, egyeztetett, pendrive-val a kezében nyugtalankodott, hogy minden a megfelelő időben és sorrendben működjön. Máskor az örömanyát láttam hasonló szerepben, aki saját elmondása szerint is több olyan pillanatról maradt le a háttérben való intézkedés jóvoltából, aminek igencsak részese szeretett volna lenni. Egy esküvő a családról és a közös öröm megünnepléséről szól, így nem volna szabad hagyni, hogy a megismételhetetlen pillanatok együttes átélésébe beleszóljon a szervezkedés és irányítás. Ha van egy olyan személy, aki kifejezetten azért működik a Nap kulisszái mögött, hogy minden rendezői terhet levegyen a család válláról, akkor nem kell aggódni afelől, hogy bárki kimarad a valódi ünneplés bármely mozzanatából.

Mindemellett felmerülhetnek olyan váratlan helyzetek, amit gyors reagálással és kreatív módon meg kell oldania valakinek. Gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha a menyasszonyi torta néhány órával az esküvő előtt a padlón végzi – hallottam ilyen esetről -, vagy a ceremóniamester súlyos torokgyulladás miatt nem tud megszólalni a Nagy Nap reggelén. Kiszámíthatatlan és akár egészen szürreális történetek is születhetnek, ugyanakkor egy jó szervező úgy végez kitűnő munkát, ha a felmerülő problémák a háttérben maradva észrevétlenül kerülnek megoldásra. Hiszen a cél elsősorban az, hogy az esküvő meghitt hangulata zavartalan és pániktól mentes legyen minden pillanatban.

Az esküvőszervező jelenléte a készülődés kezdetétől a lakodalom utolsó percéig óriási biztonságot kell, hogy képviseljen a pár számára. Fontos, hogy mosollyal az arcán néha összepillantson a menyasszonnyal, aki így örömmel nyugtázhatja, minden a helyén és rendben működik. Az esküvőszervezést illetően nem szeretek úgy beszélni, mint szolgáltatásról, hiszen munkám során leginkább a megismerésre, az együttérzésre és az ünnepi hangulatra törekszem, szívügyemnek tartom, hogy a párom Nagy Napja tökéletes legyen. Érzésekre figyelek leginkább.

Egy igazán jó esküvő szervező…

Véleményem szerint akkor lehetek igazán jó szervező, ha munkámat szívből végzem. Odaadással, átéléssel és beleképzeléssel. Mindig arra gondolok, hogy egy esküvő -, mint minden kislány álmának – beteljesülése megismételhetetlenül várt – jó esetben – egyszeri dolog. Sokan egész életükben erre vágynak, így nem vehetem félvállról és nem foghatom fel puszta szolgáltatásként munkámat. Többet szeretnék beletenni.

Így a szervezés során feladatom nem csupán egy-egy szolgáltató kiajánlása a kért feladatok ellátására, hanem olyan együttműködőkből való csapatépítés is, melynek során hasonló gondolkodású emberekkel dolgozhatok. Csapatkapitányként felelős vagyok azért is, hogy minél könnyebben segíteni tudjuk egymás munkáját az előkészületek és az esküvő során egyaránt. Közvetítői szerepem a pár és az esküvői csapat között egyértelműen bizalmi alapokra fekteti kapcsolataimat minden irányba. Az együttműködők elvárják a pontos tájékoztatást és irányítást, míg a párok életük legszebb napját bízzák rám. Éppen ezért minden elvállalt Nagy Napba annyi energiát és odafigyelést fektetek, amennyit én is elvárnék a résztvevőktől, ha a saját esküvőmről lenne szó.

Mikor választás elé állítottam magam, mint esküvőszervező melyik megélhetési mód mellé dobjak vasmacskát, egyértelmű volt, hogy vállalási díjjal szeretnék dolgozni, nem pedig jutalékos rendszerben. Az érthetőség kedvéért gyorsan összefoglalom, mi az alapvető különbség a kettő között.

A szervezők egy része nem kér a pártól semmilyen díjat azért, hogy esküvőjét elvállalja, jóformán a jegyesek számára ez egy ingyenes szolgáltatásnak számít. Az éremnek is két oldala van, így ezen szervezők saját megélhetésüket szolgáltatóikban látják, hiszen tőlük kapnak jutalékok formájában fizetséget – a kiajánlásokért.

Esküvőszervezők egy másik csoportja megbízási díjjal dolgozik, ami azt jelenti, hogy egy zenekarhoz vagy egy fotóshoz hasonlóan nekünk is meg van a saját bérünk, amit a szervezés fejében a pártól kapunk. Ez az én olvasatomban azt is magában hordozza, hogy a szolgáltatóktól kapott árajánlatokat egyenesen és változatlanul továbbítjuk a jegyeseknek.

Melyik a jó választás?

Megpróbáltam egy menyasszony bőrébe bújva mérlegelni a fentieket. Gyűrűvel az ujjamon biztosan szeretnék egy szervezőt az esküvőmön, hiszen arra vágyom, hogy azon a Nagy Napon csakis szerelmemmel és szeretteimmel foglalkozzak, miközben gondtalanul élem meg az ünnepet és minden felemelő pillanatát. Mindemellett azt is szeretném, hogy aznap olyan emberek működjenek együtt, akik valóban elképzeléseim szerint dolgoznak a megálmodott tökéletességemen.

Elképzeltem a két szervezési forma feltételeit, és arra jutottam, a jutalékos rendszer meglehetősen leszűkítheti egy szervező lehetőségeit, hiszen a legtöbb szolgáltató talán szívesebben választaná az egyszerűbb, és nem a kényszeredett együttműködést. Ugyanakkor elképzelhető, hogy ha egy szolgáltató együtt dolgozik valakivel, aki ezért jutalékot vár, úgy nem a legjobb ár-érték arányú csapattagja lenne az esküvői gárdának, hiszen a szolgáltató díjban százalékos juttatásnak is kell lennie.

Egy szervezői díjas esküvőtervező feltehetően szélesebb körben válogathat, hiszen nincs ráutalva a jutalékos együttműködőkre. Maradva egy menyasszony cipőjében, aki élete legszebb napjára készül, inkább fizetek külön egy olyan szervezőnek, aki valóban azokat a partnereket keresi, akik számomra és az én elképzeléseimnek legjobban megfelelnek. Így a szélesebb körű választás érdekében, ugyanakkor elkerülve a százalékokra irányuló „minél több szolgáltatót egy napra” koncepciót, immár a megbízási díjas esküvőszervezők táborát erősítem.

Valamennyien álmaink munkáját keressük. Célunk, hogy hobbink legyen megélhetésünk forrása, hogy hétköznapjainkat szenvedélyünknek és örömünknek szentelhessük. Ha valaki belevág, és főállással az esküvőszervezés világába lép, be kell vallanom, ez sem olyan -, amilyennek sokan gondolják, – rózsaszín és egyszerűen mesés. Nem könnyű itt sem felépíteni egy stabil várat, én mégis szeretném odaadással és minden pillanatban örömmel dolgozni rajta.

Sok jegyespár nem tudja határozottan eldönteni, szükségük van-e esküvőszervezőre a Nagy Napon és/vagy a készülődés időszakában, pláne, hogy egy szépen összerakott menyegző nem két fillérbe kerül manapság. Ugyanakkor az esküvő nem mindennapi dolog. Nem hasonlítható egyetlen ünnephez sem, hiszen mindannyian arra törekszünk és arra vágyunk, hogy egyszeri és megismételhetetlen legyen. Tettekben is, de főleg érzelmileg hosszas készülődés előzi meg. Van, aki korainak érzi, ám a szervezés nem nevezhető elhamarkodottnak, ha egy évvel az esküvő dátuma előtt a jegyesek már ismerik a helyszínt és valamennyi résztvevő együttműködőt. Ha már biztosan tudják, hogy mindennek megvan a helye a Nagy Napon, a szerelmes ráhangolódás és az apróságok megtervezése csupán az izgalmas és gondtalan részét jelentheti a készülődés időszakának.

Közös életetek egyik legizgalmasabb időszakában jártok most…

  A Nagy Napra készülve álmaitok megvalósulása mellett mindkettőtök célja, hogy szerelmetek méltó megünneplésére olyan környezetben kerüljön sor, mely kifejezi egymás iránti érzéseiteket.

Ehhez kívánunk segítséget nyújtani

…hogy a Nagy Nap valóban Rólatok szóljon.

  Olyan környezetet biztosítunk Nagy Napotoknak, mely valóban Hozzátok illik, és Rólatok szól.

Szervezői díjjal dolgozunk, nem pedig jutalékokért. Ez azt jelenti, hogy nem a legdrágább szolgáltatókat ajánljuk Nektek, hanem azokat, akik leginkább megfelelnek elvárásaitoknak.

Vállalkozásunk célja és szívügyünk is egyben, hogy gondtalan készülődést biztosítva szerelmeseink elképzelésük szerint tehessenek esküt. Vágyaitok beteljesülését szakértői tanácsokkal és széleskörű szolgáltatói palettával kívánjuk támogatni. Különleges helyszíneinkkel és megbízható szolgáltatóinkkal biztosítjuk az általatok elképzelt tökéletesség beteljesülését.

Összefonott ujjak közt ragyogó végtelen,
Szerelmes Igen szólt eggyé vált szíveken.
Szikrázó örömfelleg: ajtónk nyitva várja.
– Örök köteléknek a láthatatlan sem határa.

Meséteket halljuk! Varázs hetek várnak,
Teremtsünk csodát álmaitok magvának!
Elképzelt tökély, s hogy kerek egész legyen,
A gondtalan idő lesz, mi áldott Napot terem.

Félelemtől messze, hol örömkönnyek várnak,
Boldog népe örvend majd kacagva a násznak:
Őszinte esküt tesztek holnapnak, s a mának,
Szerelem ünnepe Nagy Nap minden párnak.

Táncot lejt a Fény is, majd csókotokon megáll,
S a valóra vált álom, – mint csillogó fénymadár,
Csodálatos színt ragyog –
Otthona lesz lelketek a boldogságnak;
Engedjük repülni, s hívjuk szárnyaló Csodának.